geometria analityczna
allmylife:

wyznacz te wartości parametru p, aby proste o równaniach l:y=(2(p−2)−2)x+4 i k:y=8x−2 były
równoległe.
Pomocy
23 lut 12:01
J:
2(p−2) − 2 = 8
23 lut 12:03
5-latek: Po sprawdzianie poczytaj sobie kiedy proste sa rownolegle
A teraz rpwzwiaz rownanie 2(p−2)−2=8
23 lut 12:05
allmylife: wyszło mi p=7...
23 lut 12:08
allmylife: ?
23 lut 12:12
5-latek: Przepraszam ale dlaczego pytasz czy wynik dobry w 2 czy 3 klasie liceum ?
23 lut 12:13
Dziadek Mróz:
y1 = a1x + b1
y2 = a2x + b2
y1 || y2 ⇔ a1 = a2
23 lut 12:17
Dziadek Mróz:
l: y = (2(p − 2) − 2)x + 4
k: y = 8x − 2
a1 = (2(p − 2) − 2)
a2 = 8
l || k ⇔ a1 = a2
(2(p − 2) − 2) = 8
...
23 lut 12:18
allmylife: może się zdarzyć po blisko miesięcznej chorobie...
23 lut 12:46