Silnia, symbol Newtona
Bartłomiej: Rozwiąż równanie (silnia, symbol Newtona)
Znam wzory itd., ale nie wychodzi mi prawidłowy wynik. Proszę o pomoc
23 lut 11:59
J:
pokaż obliczenia
23 lut 12:00
Bartłomiej: | n! | | n! | |
| = |
| |
| 3! (n−3)! | | 4! (n−4)! | |
| (n−3)!(n−2)(n−1)n | | (n−4)!(n−3)(n−2)(n−1)n | |
| = |
| |
| 3! (n−3)! | | 4! (n−4)! | |
| (n−2)(n−1)n | | (n−3)(n−2)(n−1)n | |
| = |
| / (n−2)(n−1)n |
| 3! | | 4! | |
n=7
23 lut 12:07
Bartłomiej: Sprawdź gdzie mam usterkę

Dzięki
23 lut 12:07
J:
masz dobry wynik,choć obliczenia skomplikowane
23 lut 12:18
Bartłomiej: a można to jakoś prościej ?
23 lut 12:21
Qulka: tak

dwumian jest symetryczny względem środka więc dodajesz te dolne i wychodzi n=7
23 lut 12:23
J:
| n! | | n! | |
| = |
| ⇔ 3!(n−3)! = 3!*4(n−4)! ⇔
|
| 3!(n−3)! | | 4!(n−4)! | |
3!(n−4)!(n−3) = 3!*4(n−4)! ⇔ n − 3 = 4
23 lut 12:26
Bartłomiej: Oo o wiele szybciej

Dzięki!
23 lut 12:30