sterometria
tyu:
Jeżeli pole powierzchni całkowitej sześcianu o krawędzi a jest równe 150a2.
Ile wynosi objętość tego sześcianu?
Odpowiedź to 125a3, ale nie wiem jak ją uzyskać
Ja to liczyłem tak:
6a2=150a2
a2=25a2 / *a
a3=25a3 ale to jest źle
23 lut 11:42
tyu: wiem
23 lut 11:44
tyu: może się komuś przyda
6a2=150a2 / :6
a2=25a2 / pierwiastek kwadratowy
a=5a / 3
a3=125a3
23 lut 11:46
5-latek: a2=25a2(pierwiastkujemy
to a=√25a2=a√25=5a lub a=−5a (to odrzucamy
V=(5a)3= ......
23 lut 11:49
tyu: dzięki
23 lut 11:58
5-latek: Chcialbym CI zwrocic szczegolna uwoage na to ze
Powinno sie to zapisac tak a=√25a2 to a=|a|√25 gdyz √x2=|x| ale ze a musi byc >0
to zapiszsemy a=5a
23 lut 11:59
Qulka: cudowny zapis a = 5a i każde a co innego oznacza

może by tak przyjąć, że szukana krawędź ma symbol b
23 lut 12:03
J:
trafna uwaga

5a = a ⇔ a = 0
23 lut 12:06
tyu: na tym polega trudność zadania, że każde a co innego oznacza.
23 lut 12:07
5-latek: Tak wlasnie nalezaloby zrobic jak piszse
aniab
23 lut 12:11
5-latek: I ląduje to zadanko do mojego spisu
23 lut 12:12
Qulka: jak zadanie kiedyś z fizyki

jaką prędkość musi mieć planeta żeby krążyć z prędkością v
23 lut 12:16
Qulka: a odpowiedzią było że pierwszą prędkość kosmiczną
23 lut 12:47