matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria analityczna
pudel i hanecka:
2
Na prostej l:y=
x − 6 znajdź punkt najbliższy punktowi A(1:4)
5
23 lut 11:04
Ja:
Prostopadła do prostej z punktu A i punkt wspólny jest szukanym
23 lut 11:09
Janek191::
Niech P ∊ l
2
y =
x − 6
5
więc y = − 2,5 x + 6,5 − równanie prostej prostopadłej do l 0,4 x − 6 = −2,5 x + 6,5 / * 10 4 x − 60 = − 25 x + 65 29 x = 125
125
9
x =
= 4
29
29
2
125
124
y =
*
− 6 = −
5
29
29
125
124
P = (
; −
)
29
29
23 lut 11:22