Ciąg geometryczny, znajdź iloraz.
agi: Ciąg geometryczny, w którym iloraz jest różny od 1, ma parzystą liczbę wyrazów. Suma jego
wyrazów o numerach nieparzystych jest sześć razy mniejsza niż suma jego wszystkich wyrazów.
Znajdź iloraz ciągu.
Możliwe, że zadanie jest proste, ale mimo to nie wiem jak je zrobić. :c Proszę o pomoc.
23 lut 10:58
===:
Masz ciąg geometryczny w którym mamy a
1 i q
| | 1−qn | |
Suma jego n wyrazów to an=a1 |
| |
| | 1−q | |
| | n | |
Drugi ciąg (ciąg wyrazów nieparzystych pierwotnego ciągu) ma k= |
| wyrazów, |
| | 2 | |
jego a
1 jest identyczny jak w pierwszym ciągu a q
1=q
2
Suma jego wyrazów to
dalej już dla Ciebie −
23 lut 11:12
===:
tam ... w pierwszym równanku powinno oczywiście być Sn= a nie an=
23 lut 11:13
agi: Bardzo dziękuję
23 lut 12:21
===:
−
23 lut 12:27
agi: nie wiem, czy dobrze mi wyszło, ale wynik jaki otrzymałam nie jest jakiś dziwny, a wyszło mi
q=5
23 lut 13:48