Rozwiąż równanie x^4-7x^2+6=0
Joanna: Witam .Mam problem z zadaniem na pracę kontrolną : x4−7x2+6=0 Zaczęłam je rozwiązywać ,ale
nie wiem czy dobrze. Otóż tutaj skorzystałam ze zmiennej pomocniczej t .
x4 − 7x2+6=0
(x2)2−7x2+6=0
x2=t
Podstawiłam ,wyliczyłam Δ i wyszło mi t1=1 i t2=6 i teraz nie wiem ile jest rozwiązań : 2 czy
4 ?
Bo niby każde równanie postaci x2=a gdzie a>0 ma dwa rozwiązania x=√a lub x=−√a .
Będę wdzięczna za szybką pomoc .
23 lut 09:46
J:
cztery
23 lut 09:49
Phoebe Campbell:
Rozwiązania są cztery ze względu na to, że t=x2
...a, że liczba (x) podniesiona do kwadratu jest zawsze nieujemna (t)
to pierwiastek kwadratowy z tej liczby (t) może być poprzedzony minusem..
23 lut 10:03
Joanna: Dziękuję
4 mar 13:21