pochodna zmiennej x i y
babajaga: Czym różnią się pochodne zmiennych x i y? Możecie podać jakiś przykład?
23 lut 08:44
J:
Niech f(x,y) = 3xy2 + x2y
f'x = 3y2 +2yx
f'y = 6xy + x2
23 lut 08:47
babajaga: OK, dzięki. A jak to rozumieć? Wiem co to normalna pochodna, pochodna z y to tak jakby
'odwrócony proces'?
23 lut 08:48
J:
nie , jak liczysz pochodną po x , to y traktujesz jako stałą i odwrotnie
23 lut 08:49
babajaga: A czy całkowanie to w praktyce szukanie pochodnej?
23 lut 12:57
Qulka: całkowanie to szukanie funkcji z której tę pochodną policzono
23 lut 12:59
J:
to szukanie tak zwanej funkcji pierwotnej dla funkcji podcałkowej
23 lut 13:02
babajaga: Wiem ale w takim razie czemu piszemy w całkach dx czyli derivative x
23 lut 13:04
Qulka: bo funkcje podcałkowe powstały w wyniku liczenia pochodnej z funkcji pierwotnej i tak jakby x
jeszcze było zmienne to zostaje po tym działaniu dx
23 lut 13:27