prawdopodobieństwo maturalne proste
Michał: Witam,
Mam problem z zadaniem. Teoretycznie zadanie wydaje się proste, ale wynik inny niż w
odpowiedziach, a że to podręcznik Aksjomat, który jest sprawdzony i wątpię, żeby były w nim
błędy, za to w moich rozwiązaniach owszem

Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb jest większy
niż 20, jeśli wiadomo, że za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą.
Ω=6*5=30 − niepotrzebne, ale trzeba określić
B−za pierwszym razem liczba parzysta
B=3*5=20 − bo 3 liczby parzyste i pozostałą możemy wybrać na 5 sposobów
A−iloczyn liczb większy niż 20
A∩B=3 − z parzystej 4 tylko 6 spełnia warunek, a z parzystej 6 spełnia 4,5
| 1 | |
W podręczniku natomiast wynik to |
| . Nie mam pojęcia jak to zrobić. Niby zadanie proste i |
| 5 | |
oczywiste, a jednak chyba nie dla mnie. Pozdrawiam