prosze o pomoc
alex: W ciągu geometrycznym a1=31 , a4=0,5 oblicz sumę pierwszych 6 wyrazów tego ciągu
23 lut 01:04
TOSIA: 71
23 lut 01:06
alex: jak i również mam problem z rozwiązaniem tego logarytmu log √22014
23 lut 01:08
Wach: to jest logarytm o podstawie 10 czy √2?
potrzebujesz wyniku liczbowego czy przekształcenia do prostszej postaci? Bo jeśli wyniku, to
poczytaj o logarytmie naturalnym
23 lut 02:09
Janek191::
a
1 = 31
a
4 = 0,5
więc
a
4 = a
1*q
3 = 0,5
31*q
3 = 0,5
| | 1 | |
q3 = 0,5 : 31 = 5 : 310 = |
| |
| | 62 | |
zatem
Wzory:
a
n = a
1*q
n −1
23 lut 06:02