Cosiuns tanges sinus
Kuku19891: Wyznacz sinus i cosinus kąta rozwartego α, jeśli wiadomo, że tanges α = − 3/4
22 lut 23:47
Qulka: w wersji podstawowej ? w wersji test ? czy jako otwarte porządnie rozpisane
23 lut 00:45
pigor: ... , np. tak ; z warunków zadania
| | 3 | | y | | x | |
tgα= − |
| i sinα= |
| ∊ II ćw. i cosα= |
| ∊ II ćw. ⇒ |
| | 4 | | r | | r | |
| | 3 | | y | |
⇒ tgα= − |
| = |
| i x= −4k i y=3k i k>0 i r2= x2+y2= 25k2 ⇒ |
| | 4 | | x | |
| | y | | 3k | | x | | −4k | |
⇒ r=5k i x= −4k i y=3k ⇒ sinα= |
| = |
| i cosα= |
| = |
| ⇒ |
| | r | | 5 | | r | | 5k | |
⇒
sinα= 35 i cosα= −45 ⇔
sinα=0,6 i
cosα= −0,8 . ...
23 lut 01:18