pawdopodobieństwo
Zaz: Na pewną groźną chorobę choruje 1% całej populacji. Przygotowano tani i łatwy w użyciu test
na tę chorobę. Test jest wygodny, ale nie jest w pełni dokładny. Test wykrywa chorobę u chorej
osoby tylko w 99% przypadków, natomiast test może wskazać, że osoba jest chora, nawet jeśli
osoba jest zdrowa, ale zdarza się to tylko w 2% przypadków.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba jest zdrowa, mimo że test był dodatni?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeśli test był ujemny, to testowana osoba była chora?
22 lut 23:04
Qulka:
a) 0,0198/0,0297 = 2/3
b) 0,0001/0,9703 = 0,00010307
22 lut 23:23
Qulka:

a) Zdrowa (Z) pod warunkiem że test dodatni (D)
| | P(ZnD) | | zielone | | 0,99•0,02 | |
P(Z|D) = |
| = |
| = |
| |
| | P(D) | | żółte | | 0,01•0,99+0,99•,02 | |
b) Chora (Ch) pod warunkiem że test ujemny (U)
| | P(ChnU) | | 0,01•0,01 | |
P(Ch|U) = |
| = |
| |
| | P(U) | | 0,01•0,01+0,99•0,98 | |
23 lut 01:09