trygonometria
rownanie: Witam czy rozwiazanie rownania sin2x= −1 jest poprawne :
x=34π+2kπ v x=π4+2kπ ? Czy moge tak zostawic czy musze cos redukowac?
22 lut 22:35
rownanie: 
?
22 lut 22:42
prosta: napisałabym: 2x=34π+2kπ
x=38π+kπ
22 lut 22:45
prosta: skąd macie π4 ?
22 lut 22:47
prosta: ups: poprawka: 2x=32π+2kπ
x=34π+kπ
22 lut 22:48
rownanie: Ok,dziekuje Eta. A w takim rownaniu : cos x2=p22 rozwiazalem:
x=π/2+4kπ v x=−π/2+4kπ , moze tak byc?
22 lut 22:51
Eta:
Słusznie

sin2x= −1
| | 3 | | 3 | |
2x= |
| π+2kπ ⇒x= |
| π+kπ |
| | 2 | | 4 | |
22 lut 22:51
prosta: z cosinusem dobrze....cóż ...może Eta potwierdzi
22 lut 22:53
Eta:
ok
22 lut 22:58
rownanie: O to sie ciesze

dziekuje
To teraz mam takie zadanko :
Udowodnij tozsamosc:
tg
2x•
cosx1−cosx =
1+cosxcosx
Nie wiem kompletanie jak to poprzeksztalcac a to najlatwiejszy podpunkt

nie chce wiedziec co
bedzie w podpunkcie f)
22 lut 23:00
rownanie: I rownanie sin(2x−π/3)= −1
Wychodzi mi x= 13/12π+kπ v x= −1/12π+kπ ? Chyba mam blad ale nw gdzie

pierw przesunalem
wykres a pozniej zagescilem
22 lut 23:16
prosta: gdy w równaniu po lewej stronie jest funkcja sin albo cos a po prawej −1,0,1 to mamy tylko
jedną serię rozwiązań
tutaj: 2x−π3=32π+2kπ
x−π6=34π+kπ
x=1112π+kπ
22 lut 23:22
rownanie: A skad wzielas to 3/2π+2kπ w pierwszej linijce?
22 lut 23:24
prosta: | | π | | π | |
albo równoważnie: 2x− |
| =− |
| +2kπ |
| | 3 | | 2 | |
22 lut 23:26
prosta: sprawdzam kiedy sin ma wartość −1 ....mam ,że dla 3/2π+2kπ
22 lut 23:28
rownanie: aa ok
22 lut 23:33
prosta: tożsamość:
| | cosx | | 1+cosx | |
tg2x* |
| = |
| |
| | 1−cosx | | cosx | |
| | sin2x | | cosx | | 1−cos2x | | 1 | |
|
| * |
| = |
| * |
| |
| | cos2x | | 1−cosx | | cosx | | 1−cosx | |
| | (1−cosx)(1+cosx) | | 1 | | 1+cosx | |
= |
| * |
| = |
| |
| | cosx | | 1−cosx | | cosx | |
22 lut 23:37
rownanie: dzięki wielkie

spróbuję się jutro dalej z tym pobawić
22 lut 23:39