matematykaszkolna.pl
Ile lat ma siostra? MózgZgwałcony: Brat ma 4 lata, siostra jest 2 razy młodsza, ile lat ma siostra? a) Siostra ma 2 lata; b) Siostra ma −4 lata.
22 lut 22:29
bezendu: 80
22 lut 22:30
MózgZgwałcony: Matematyka nie jest dla Ciebie, nie traktujesz tego przedmiotu z należytą godnością.
22 lut 22:31
Eta: Hej bezendu
22 lut 22:32
bezendu: Przepraszamemotka
22 lut 22:33
Eta: Ty masz 4 emotka a ja mam 2 razy mniej niż Ty ( to ile ja mam emotka?
22 lut 22:34
MózgZgwałcony: Zamiast zaśmiecać mój wątek po prostu przyznajcie, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi. Tak myślałem.
22 lut 22:35
Saris: Boże, widzisz, a nie grzmisz.
22 lut 22:35
bezendu: Chyba ktoś tu dostanie bana od Ety
22 lut 22:37
Eta: Myślę,że nie jesteś maturzystą? bo
22 lut 22:37
MózgZgwałcony: Użytkowniku o różowym nicku " Eta ", jabłuszka niczego nie upraszczają.
22 lut 22:38
Eta: Odpowiedz na moje pytanie z jabłuszkami : ......... To ja odpowiem na Twoje banalne zadanko emotka
22 lut 22:40
MózgZgwałcony: Nie jestem maturzystą, lecz studentem uczelni wyższej, a konkretniej : politechniki! Ha! Wcale nie jest banalne. Trudno, idę do konkurencji, tam mi pomogą bez zbędnego spamu. emotka
22 lut 22:42
Bogdan: a czy chodzi o siostrę tego osobnika, który ma 4 lata?
22 lut 22:44
Eta: Pytanie typu: Ile lat ma córka maszynisty?
22 lut 22:46
yolex: To chyba miało być pytanie, typu podaj liczbę dwa razy większą od −6. zadanie z ćwiczeń dla podstawówki. ja nie umiałam rozstrzygnąć (poza stwierdzeniem, że sformułowanie "ile razy więcej" dotyczy liczb dodatnich). Pani w szkole, która zadała to do domu zignorowała pytanie dziecka o rozwiązanie. Na pytanie, skierowane do wydawcy książki (właściwie do jej autora, ale za pośrednictwem wydawcy) też brak odpowiedzi. Odpuściłam. I dalej nie wiem. Rzecz miała miejsce 20 lat temu. Kolejne wydania ćwiczeń miały już 6 zamiast −6, ale problem budził kontrowersje, również wśród znajomych nauczycieli matematyki...
22 lut 22:46
MózgZgwałcony: W końcu ktoś, kto zrozumiał sens całego zamieszania.
22 lut 22:50
yolex: To trzeba było zadać właściwe pytanie. Chyba sam nie rozumiesz istoty problemu, który poruszyłeś. Gdyby nie moje osobiste doświadczenia, to też bym pomyślała, że jesteś półgłówkiem albo prowokatorem. emotka
22 lut 22:55
5-latek: Chciale/as zrobic zamieszanie wieczorem to CI sie udalo . A nie mozes zapytac sie swojego wykladowcy na uczelni zamiast tu sie wymadrzac
22 lut 22:55
22 lut 23:07
Qulka: zważywszy że umieszczenie problemu zostało w przestrzeni wieku osób, które z natury jest tylko dodatnie emotka trochę trudno je uogólniać na ujemne emotka
22 lut 23:13
yolex: Stąd też mój drugi post...
22 lut 23:27
yolex: Hej, 5−latek. Tak właśnie sądziłam. Wielokrotność, to jasne. Ale 2 razy większa jest niejednoznaczna przy liczbach ujemnych. Dzięki.
22 lut 23:31
5-latek: emotka
22 lut 23:38
PW: Nie widzę żadnej "niejednoznaczności" czy "niezręczności" w powiedzeniu, że np. −8 jest dwa razy większa niż −4. Iloraz tych liczb jest równy 2:
 −8 

= 2.
 −4 
Jeżeli pomyśleć, że liczby ujemne wzięły się z potrzeby opisania braku czegoś, długu − to nie ma nic dziwnego w powiedzeniu, że dług 8 zł jest dwa razy większy niż dług 4 zł.
23 lut 08:30