funkcja liniowa f(-4)=4
Janusz: o funkcji liniowej f wiadomo ze f(−4)=4 i ze do jej wykresu nalezy punkt P=(2.1). Znajdz
miejsce zerowe tej funkcji
22 lut 21:56
5-latek: masz dane dwa punkty jeden to P=(2,1) adrugi to Q=(−4,4)
Napisz wzor funkcji przechodzacej przez te wa punkty i wylicz z ewzoru miejsce zerowe
22 lut 22:06
Mirus: Skoro punkt P należy do tej funkcji to
f(2)=1
Funkcja liniowa ma wzór y=ax+b
Tworzymy układ równań:
4=−4a+b
1=2a+b
b=2
a=−1/2
y=−1/2x+2
Szukamy miejsca zerowego
0=−1/2x+2
x=4
22 lut 22:06
5-latek: Mirus i jak pojdziesz na studia (czego CI zycze ti tez bedziesz robil uklad rownan zeby
wyznaczyc wzor funkcji liniowej przechodzacej przez 2 punkty ?
Zacznij sie juz uczyc tak
Majac dwa punkty P=(x
1,y
1) i Q=(x
2,y
2) to rownanie prostej jest takie
22 lut 22:13
Janusz: skad ten punkt q ? możesz mi wyjaśnić dalczego to q wzieło się z tej funkcji ?
22 lut 22:14
5-latek: | | y2−y1 | |
a tez |
| = a czyli wspolczynnik kierunkowy prostej (ale tez tg kąta nachylenia |
| | x2−x1 | |
prostej do osi OX
22 lut 22:15
5-latek: Janusz bo napisali ze f(−4)=4 czyli dla x=−4 wartosc funkcji y=4 i zaznaczamy to na
ukladzie wspolrzednych
22 lut 22:17
5-latek:
22 lut 22:21