komb
funkcjonator: Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 kule czarne, a następnie wylosowano (bez zwracania) 5
kul.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie
uległ zwiększeniu?
22 lut 21:22
Eta:
8 białych +4 czarne = 12 kul
| | 8b | |
Przed losowaniem stosunek kul |
| =2 |
| | 4cz | |
by nie uległ zwiększeniu ,to należy wylosować co najmniej 4 kule białe
| | 4b | | 4 | |
bo wtedy (bbbb,cz) zostaje : |
| = |
| <2 |
| | 3cz | | 3 | |
| | 3b | | 3 | |
i (bbbbb) zostaje : |
| = |
| <2 |
| | 4cz | | 4 | |
| | 6b | |
w innych przypadkach : (bb,cz,cz,cz) zostaje |
| =6>2 |
| | 1cz | |
teraz liczymy to prawdopodobieństwo:
A={(bbbbb), (bbbb,cz)}
P(A)=.......... dokończ obliczenia
22 lut 22:13