Już nie wiem gdzie się zgłosić ;x
elex: Potrzebuje pomocy przy pochodnych mianowicie mam taki przykład
y = {x/2}' + {2/x}' i teraz tak jak obliczyć pierwszy wyraz podstawiając pod wzór {f'g−fg'/g2}
wychodzi mi {2−x}/4 a wiem ze powinna wyjść {1/2} ale jak ?!
22 lut 21:11
Saizou :
| | 2 | |
g'(x)=2*(x−1)'=2*(−1)*x−2=− |
| |
| | x2 | |
22 lut 21:15
prosta: powinno ci wyjść
| | x | | 1*2−x*0 | | 2 | | 1 | |
( |
| )'= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
nie potrzeba tu stosować tego wzoru, lepiej liczyć jak powyżej
22 lut 21:27
elex: Dziekuje bardzo naprawde ja tam zamiast x*0 mnożyłem x*1 nie wiedzieć czemu.. jeszcze raz
wielkie dzięki
22 lut 21:29