oblicz pierwszą pochodną oraz drugą pochodną
adrian: oblicz pierwszą pochodną oraz drugą pochodną z xe−x
22 lut 21:03
Trivial: −e−x(x−1) e−x(x−2)
22 lut 21:18
adrian: Nie rozumiem
22 lut 21:39
MZR: (xe
−x)' = x'e
−x + x(e
−x)' <−−− ze wzoru, który jest w każdym pdf z pochodnymi
=1*e
−x + x(−e
−x) =
e
−x − xe
−x = e
−x(1−x) = −e
−x(x−1)
pochodna z e
−x:
f(x)=e
x f'(x)=e
x
g(x)=−x g'(x)=−1
składamy: e
−x*(−1) = −e
−x
Chyba nigdzie mi się nie pomieszało
22 lut 21:59
adrian: Dziękuję bardzo za sczegółowe wytłumaczenie, nie znałem tej reguły składania, próbowałem liczyć
| | a | | −a | |
ze wzoru ( |
| )'= |
| i właśnie nie wychodziło z tym kwadratem u dołu. Dlaczego tym |
| | x | | x2 | |
moim sposobem nie wychodzi?
22 lut 22:05