drzewko
funkcjonator: hej, czy moglbym prosic o wykonanie tego zadania NA DRZEWKU? mnie kompletnie nie wychodzi
W pierwszej urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe, a w drugiej urnie 7 czarnych i 8 białych.
Losujemy dwie kule bez zwracania z pierwszej urny i dwie kule ze zwracaniem z drugiej urny.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech kul białych.
z góry dziękuję.
próbowałem tak:
| 4 | | 3 | | 49 | | 4 | | 6 | | 64 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| ale nie wychodzi  |
| 10 | | 9 | | 225 | | 9 | | 10 | | 225 | |
22 lut 20:21
PW: A bo źle myślisz: mnożąc
to co właściwie liczysz? Dwie pierwsze liczby od biedy rozumiem, ale skąd ten trzeci ułamek?
22 lut 20:29
funkcjonator: | 4 | | 3 | | 56 | |
| * |
| * |
| , to ten pierwszy wyraz, lekki błąd się wkradł. |
| 10 | | 9 | | 225 | |
nadal nie wychodzi mimo wszystko
22 lut 20:31
funkcjonator: | 4 | |
| − szansa na wylosowanie białej kuli z pierwszej urny |
| 10 | |
| 3 | |
| − szansa na wylosowanie drugiej białej kuli z pierwszej urny |
| 9 | |
| 64 | |
| − szansa na wylosowanie dwóch czarnych kul z drugiej urny, czyli {8}{15} * U {8}{15} |
| 225 | |
czyli znowu źle się poprawiłem
22 lut 20:33
funkcjonator: zaraz, moment znowu pogmatwałem. 56 będzie ok. jedna biała druga czarna.
22 lut 20:34
PW: Nie uczyli, że najpierw trzeba sobie zdać sprawę co jest zdarzeniem elementarnym, czyli opisać
przestrzeń Ω?
Dla losowań z pierwszej urny zdarzeniami są dwuelementowe podzbiory zbioru 10−elementowego −
nie nadajemy im kolejności. Wszystkich zdarzeń jest
a zdarzeń "wylosowano dwie kule białe" jest
| 15 | | 4 | | 3 | |
| to nie jest |
| · |
| − tu jest błąd. |
| 45 | | 10 | | 9 | |
22 lut 20:49
funkcjonator: a jak to, przepraszam, wynika z drzewka?
bez drzewka potrafię zrobić to zadanie, ale chciałbym umieć je zrobić za pomocą drzewka, nie
widzę, by Twój post się do niej odnosił. mógłbyś zatem mi to przedstawić(ten jeden przypadek)?
22 lut 20:56
PW: Przepraszam, w pierwszej urnie są 4 białe, a więc
czyli
− tak jak u Ciebie. Zastosowałeś inną przestrzeń niż wynika z treści zadania, ale wyniki są te
same (tak może być).
Tu nie ma błędu.
Błąd jest w liczeniu prawdopodobieństwa wylosowania jednej białej i jednej czarnej z pierwszej
| | 4 | | 6 | | 6 | | 4 | |
urny. Ponieważ uwzględniasz kolejność, powinno być ( |
| · |
| + |
| · |
| ). |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
| | 24 | |
Przy moim liczeniu byłoby |
| , u Ciebie powinno być dwa razy więcej w liczniku i w |
| | 45 | |
| | 48 | |
mianowniku (bo uwzględniasz kolejność), czyli |
| . |
| | 90 | |
Kończę, bo już jestem zmęczony. Teraz powinno być dobrze.
22 lut 21:26
Mila:
Drzewko ma 4 piętra, więc będzie nieczytelne.
6C,4B
7C,8B
Musisz rozważyć sytuacje:
BB
BC
BB
CB
BC
BB
W losowaniu z pierwszej nie jest ważna kolejność, a z drugiej tak;
| | | | 7*8 | | | | 82 | |
2*[ |
| * |
| ]+ |
| * |
| = |
| | | | 15*15 | | | | 15*15 | |
| | 6*56 | | 24 | | 64 | |
=2* |
| + |
| * |
| = |
| | 45*152 | | 45 | | 152 | |
| | 2*56 | | 8 | | 64 | | 224 | | 512 | |
=2* |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | 15*152 | | 15 | | 152 | | 153 | | 153 | |
Czy jeszcze potrzebujesz drzewko do zrozumienia?
22 lut 21:34
PW: Drzewka rysuje się aby ominąć mówienie o twierdzeniu Bayesa (wzór na prawdopodobieństwo
całkowite). Tutaj mamy do czynienia z przestrzenią dwóch zdarzeń przebiegających niezależnie
od siebie − liczy się osobno prawdopodobieństwa w jednej i drugiej przestrzeni, po czym te
prawdopodobieństwa mnoży się przez siebie. Tak to liczyłeś, choć nie napisałeś tego dokładnie.
Co tu rysować drzewkiem? Chyba żeby zamącić prosty fakt: prawdopodobieństwa z jednej
przestrzeni mnożymy przez prawdopodobieństwa z drugiej. Dla rzutu moneta i kostką raczej
drzewka nie rysujemy, a to zadanie jest prawdę mówiąc takie samo.
22 lut 21:36
funkcjonator: dziękuję wam. nie w tym rzecz − ja potrafię zrobić to bez drzewka, ale zależało mi na tym, by
jednak umieć i zrobić drzewkiem. nie w każdej sytuacji uda mi się bez drzewka, a poza tym
fajnie jest umieć zrobić zadanie na parę sposobów.
zaraz poczytam o tym twierdzeniu Bayesa i może jakoś się zorientuje w tym, kiedy należałoby
użyć tego drzewa.
dzięki Wam.
22 lut 21:44