matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Maciek:
Jak to rozgryźć? Rozwiąż równanie:
π
ctgx − tg(
+ x) = 0
4
22 lut 19:44
Eta:
π
ctgx= tg(
−x)
2
π
π
tg(
+x)= tg(
−x)
4
2
π
π
π
+x=
−x+kπ ⇒ 2x=
+kπ ⇒ x=.........
4
2
4
22 lut 19:54
Maciek:
Chyba nadal nie rozumiem
π
....⇒x =
+kπ
8
π
π
π
ctg(
) − tg(
+
) = 0 (?)
8
4
8
π
π
i skąd tg(
+x) = tg(
− x) ?
4
2
23 lut 10:56
===:
... a czegóż tu nie rozumiesz
? Wyłożyła Ci to jak ... Pewnie nie pamiętasz wzorów redukcyjnych i nie ogarniasz, że ctgx=tg(90−x)
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
π
a może tego że 90
o
to
2
23 lut 11:19