Dla jakiej wartości parametru x ciąg o wyrazie ogólnym.
Ewelina: Dla jakiej wartości parametru x ciąg o wyrazie ogólnym:
| | | | 1 | | 1 | | (n+2!)(4n+3)[log |
| (p+6)+log |
| p2 | | | 7 | | 49 | |
| |
an= |
| |
| | ((2n)2+n)(n+1)! | |
jest zbieżny do granicy mniejszej niż −1
22 lut 19:08
Ewelina: Pomocy !
22 lut 20:55
ICSP: chyba jeden wykrzyknij znajduje się w złym miejscu
22 lut 21:03
Ewelina: (n+2)!*
22 lut 21:28
ICSP: Zacznij od ustalenia dziedziny
22 lut 21:30
Ewelina: nie wiem jak w tym zadaniu poradzic sobie z logarytmami
22 lut 21:42
ICSP: | | 1 | |
log1/7 (p + 6) + log1/49 p2 = |
| (log1/7 (p + 6)2 + log1/7 p2) = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| log1/7 [(p + 6)p]2 dla p > −6 ∧ p ≠ 0 |
| | 2 | |
czyli :
| | (n + 2)(4n + 3) log1/7 [(p + 6)p]2 | |
an = |
| |
| | 2(4n2 + n) | |
22 lut 21:48
Ewelina: ok dzięki wielkie postaram się dokończyć ale jeszcze nie wiem jak to będzie
22 lut 21:59
Ewelina: Jednak nie mogę tego dokończyć
23 lut 12:20