Pierwiastki pod pierwiastkami i inne takie...
Phoebe Campbell: Mam zapisać poniższą liczbę w postaci a+b√c, gdzie a,b,c∊Z
Prosiłbym o dość dokładne rozpisanie kroków od początku do końca, bo
nigdy nie robiłem takich zadań...
√ 11 + 6√2
22 lut 18:55
Janek191::
√ 11 + 6 √2 = √ ( 3 + √2)2 = 3 + √2
22 lut 18:58
Phoebe Campbell: Dzięki Ci Janek191
22 lut 19:02
5-latek: jesli to sa liczby calkowite a nie zespolone to musisz zauwazyc ze c nie moze byc caklwite
tylko naturalne bo np √−5 w liczbaczh rzeczywistych nie istnieje
Ja to robie moze troche dluze ale swoja metoda
√11+6√2=√x+√y/2
11+6√2=x+2p{xy+y
teraz x+y=11
2√xy= 6√2/2 zeby pozbyc sie pierwiastkow
4xy=72 to xy=18
czyli mam
{x+y=11
{x*y=18 (teraz dobieram takie liczby aby ten uklad byl spemniony
Widze ze beda to liczby x=2 i y=9 lub x=9 i y=2
W zwiazku z tym ze mamy dodawanie to kolejnosc jest obojetna
Zapiszse ze √11+6√2= √2+√9= √2+3
sprawdzam (√2+3)2= 2+6√2+9=11+6√2
22 lut 19:08
Phoebe Campbell: Szczerze mówiąc nawet nie wiem czym są liczby zespolone...
W poleceniu napisane jest "gdzie liczby a, b, c są liczbami całkowitymi".
Zapiszę sobie rozwiązanie tego zadania na 2 sposoby, dzięki
22 lut 19:26
ICSP: 5−latek potrafisz swoją metoda policzyć √11 − 6√2 ?
22 lut 19:32
5-latek: tak naprawde to tez troche przecholowalem z tymi naturalnymi bo N=C+U{0}
a 0 nie moze byc bo wtedy bysmy dostali postac zamiast a+b√c samo a wiec tak naprawde c
musi nalezec do calkowitych ale dodatnich
22 lut 19:33
5-latek: Witam [ICSP]]

Tak Potrafie . Zakladam wtedy ze x≥y
Obie metody sa opisane w ksiazce Bronislawa Bieleckiego pt Algebra elenemtarna WYdawnictwo
PZWSz wydana w 1958r Taki podobny przyklad strona 218
22 lut 19:40
ICSP: Pokaż
22 lut 19:41
5-latek: Jest taki przyklad √7−4√3= √x−√y i zalozenie x≥y
22 lut 19:42
Janek191::
5−latek, to ma już pewnie wielką bibliotekę podręczników matematycznych

22 lut 19:44
ICSP: Czyli znaku między pierwiastkami to musimy się sami domyśleć
22 lut 19:49
5-latek: Oczywiscie
√11−6√2=
√x−
√y/
2
11−6
√2=x−2
√xy+y
x+y=11
−6
√2=−2
√xy/
2
72=4xy to xy=18
wiec
{x+y=11
{ x*y=18
Ten uklad spelniaj x=2 i y=9 lub x=9i y=2
ale ze mamy xalozenie iz x>=y to zapiszsemy ze
√11−6√2=
√9−
√2=3−
√2
22 lut 19:50
5-latek: To oczywiscie bylo w sensie ze pokaze
22 lut 19:52
5-latek: Janek . Troche mam tych ksiazek

Podobnie tez jest to opisane w ksiazce SNowosilow −Specjalny wyklad algebry elementarnej
22 lut 20:04
Phoebe Campbell: 5−latek − mogę wiedzieć czym się zajmujesz zawodowo? Tak z czystej ciekawości
22 lut 20:10
5-latek: Oczywiscie

Jestem operatorem maszym wykrawajacych. tak to sie fachowo nazywa .
A robie opakowania z tektury
22 lut 20:11
Phoebe Campbell: Hmm
22 lut 20:13