Rzucamy trzy razy czworościenną kostką do gry. Na ściankach tej kostki są wypisa
meg: Rzucamy trzy razy czworościenną kostką do gry. Na ściankach tej kostki są wypisane liczby od 1
do 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie równa 7,jesli na jednej
kostrce wypadla 1.
22 lut 18:44
Eta:
Prawdopodobieństwo warunkowe
oczka na ściankach {1,2,3,4}
A−− suma wyrzuconych oczek jest równa 7
7= 1+2+4 czyli trójki z cyfr {1,2,4} jest ich 3!=6
7=2+2+3 takich trójek jest 3
7=3+3+1 też jest ich 3
|A|=6+3+3=9
B−−− wypadła 1 w jednym rzucie czyli
wybieramy jedno miejsce z trzech dla jedynki na 3 sposoby
i pozostałe trzy cyfry ustawiamy na dwu miejscach na 3
2sposobów
|B|=3*3
2=27
A∩B −−− wypadła jedna jedynka i suma trzech oczek równa 7
to
|A∩B|= 6+3=9
| | |A∩B| | | 9 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 27 | | 3 | |
22 lut 19:05
Eta:
No cóż .......... przepisała i poszła
22 lut 19:22
meg: dopiero to czytam...
22 lut 20:10
uczen:

Poszla bo bledy robisz lamusie 6+3+3=12 a nie 9
2 sty 01:04
5-latek: Moze zwrocic uwage na to
Ale nie obrazaj . Mozesz jeszce nie raz oczekiwac od Ety pomocy
2 sty 01:32