liczby rzeczywiste
tadek: √11−6√2+√11+6√2
22 lut 18:15
bezendu:
i co z nimi ?
22 lut 18:18
Janek191::
11 − 6√2 = ( 3 − √2)2
11 + 6√2 = ( 3 + √2)2
22 lut 18:20
dero2005:
| | a+√a2−b | | a−√a2−b | |
√a−√b = √ |
| − √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+√a2−b | | a−√a2−b | |
√a+√b = √ |
| + √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
√11 − √72
√11 + √72
a = 11
b = 72
22 lut 18:25
tadek: dzięki za pomoc
22 lut 18:34
Janek191::
√ 11 − 6√2 + √11 + 6√2 = 3 − √2 + 3 + √2 = 6
22 lut 18:38
ToJaMikuś: ewentualnie
√11−6√2+
√11+6√2=
√(3−√2)2+
√(3+√2)2=|3−
√2|+|3+
√2|= 3−
√2+3+
√2= 6
jeżeli chodziło o proste "Oblicz"
22 lut 18:41