funkcja kwadratowa
erw: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 5, maksymalny przedział w którym ta
funkcja jest malejąca to <2;+∞). Największa wartość funkcji w przedziale <−8;−7> jest równa
−24. Wyznacz wzór funkcji i narysuj jej wykres.
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak krok po kroku rozwiązać to zadanie?
22 lut 17:59
Janek191::

a < 0
x
2 = 5
p = 2
więc
4 = 5 + x
1
x
1 = − 1
f( − 7) = − 24
f(x) = a*( x − x
1)*( x − x
2) = a*(x + 1)*( x − 5)
oraz
| | 1 | |
f( − 7) = a*( − 7 + 1)*( − 7 − 5) = a*( − 6)*( − 12) = 72 a = − 24 ⇒ a = − |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
Odp. f(x) = − |
| *( x + 1)*( x − 5) |
| | 3 | |
==========================
22 lut 18:16
erw: skąd wiadomo że x2=5 a nie x1=5?
22 lut 18:34
Janek191::
Jeżeli p = 2 , to x2 > p i dlatego x2 = 5
22 lut 18:40
Janek191::
x
1 < p < x
2
22 lut 18:41