qwerty: jak zbadać ile różnych pierwiastków ma dany wielomian?
W(x)= x4 - 3x3 + x2 + 3x - 2
próbowałem rozłożyć go na czynniki liniowe ale nic z tego nie wyszło, pomoże ktoś?
21 paź 20:14
b.: Zbadaj może, jakie jest NWD(W(x), W'(x)) -- każdy podwójny pierwiastek W jest też
pierwiastkiem W'.
21 paź 20:22
b.: chociaż można łatwiej
np. x=+-1 jest pierwiastkiem, więc W dzieli się przez (x-1)(x+1)
podziel i dostaniesz wielomian kwadratowy
21 paź 20:23
Jakub: x
4-3x
2+x
2+3x-2 = x
4-x
3 - 2x
3+2x
2 -x
2+x + 2x-2 =
x
3(x-1) - 2x
2(x-1) - x(x-1) + 2(x-1) =
(x-1)(x
3-2x
2-x+2) = (x-1) [ x
2(x-2)-(x-2) ] = (x-1)(x-2)(x
2-1) = (x-1)(x-2)(x-1)(x+1)
Poczytaj te przykłady
1689
21 paź 20:25