xxxx
TakiTam: Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) x4 − x3 − 2x2 czyli to będzie x2 (x2 − x − 2) i wtedy policzyć deltę i podstawić do
postaci iloczynowej?
b) (3x − 6)2 − 196 <−−− i tu zastosować wzór skróconego mnożenia (a2− 2ab + b2) i zrobić
tak samo jak w podpunckie a) resztę?
22 lut 17:17
Janek191::
a) Tak
b) Zastosować wzór a2 − b2 = ( a − b)*( a + b)
( 3 x − 6)2 − 142 = ....
a = 3 x − 6 b = 14
22 lut 17:21
TakiTam: napewno w b tak można? bo a i b we wzorze skróconego mnożenia a w funkcji kwadratowej to co
innego i trochę się tu nie zgadza moim zdaniem
22 lut 17:23
Janek191::
( 3 x − 6)2 − 196 = ( 3 x − 6)2 − 142 = [( 3 x − 6) − 14]*[ ( 3 x − 6) + 14] =
= ( 3 x − 20)*( 3 x + 8)
22 lut 18:03
TakiTam: Dzięki
22 lut 20:02