rozwiąż nierównośc
zagubiona:
22 lut 17:04
PW: To to samo co
− teraz łatwiej?
22 lut 17:19
zagubiona: niet

(|x|
2−9)(|x|−3)>0
22 lut 17:30
zagubiona: potem rozwiązuje to w przedziałach (−
∞; 0) i <0;
∞) ?
22 lut 17:32
zagubiona: (|x|−3)(|x|+3)(|x|−3)= (−x−3)(−x+3)(−x−3) dla przedziału (−∞; 0)
(x−3)(x+3)(x−3) dla przedziału <0; ∞) ?
22 lut 17:37
PW: A nie lepiej rozłożyć licznik na czynniki i zwyczajnie skrócić? Czynniki się skrócą, dziedzina
nie − trzeba uważać, w dalszym ciągu zostanie D = R\{−3, 3}.
22 lut 17:43
zagubiona: a no no troszke krócej
| (|x|−3)(|x|+3) | |
| =|x|+3 |
| |x|−3 | |
x+3> i −x+3>0
x>−3 −x>−3
x<3
x∊(−3;3) ?
22 lut 18:06
zagubiona: nie to nie tak... mógłbyś/mogłabyś mi przedstawic rozwiązanie ? zobacze dokładnie co robie zle

i dziękuję bardzo
22 lut 18:09
PW: Po skróceniu mamy nierówność
|x| + 3 > 0, x∊D.
Jest ona prawdziwa dla wszystkich x∊D − nic nie trzeba liczyć, przecież to oczywiste, że suma
liczby 3 i nieujemnej |x| jest dodatnia.
Jestem stary maruda, ale powiem po raz kolejny: najpierw popatrzeć na równanie (nierówność),
czy aby nie jest oczywiste, a dopiero potem uruchamiać schematy typu "rozbijanie na
przedziały".
22 lut 18:12