Podaj przykład funkcji
Wlodek: Nieciągłej na przedziale [0,2], dla której f(0) * f(2)<0 i nie zachodzi teza twierdzenia
Darboux (zapisz wzór funkcji lub narysuj jej wykres)
Potrzebuję dobrze wytłumaczonego co i jak się dzieję
22 lut 16:45
Wlodek: Pomocy
22 lut 17:06
PW: To proste. Niech będzie nieciągła na przykład w punkcie x0 = 1 i niech na przedziale [0,1]
będzie stale dodatnia (cokolwiek rysujesz, np funkcję stałą f(x) = 3). Niech na przedziale
(1, 2]] będzie stale ujemna.
22 lut 17:12
Wlodek: Mógłbyś mi to narysować, bo nie bardzo rozumiem.
22 lut 17:16
PW: Na przedziale domkniętym [0, 1]
f(x) = 3.
Na przedziale (lewostronnie otwartym, prawostronnie domkniętym) (1, 2]
f(x) = −3.
To taki najprostszy przykład, może być ich nieskończenie wiele.
f(0) = 3, f(2) = −3,
czyli f(0)·f(2) < 0 a funkcja nigdzie na przedziale [0,2] nie przyjmuje wartości 0. Przykład
ten ilustruje ważność założenia "f jest ciągła" − bez tego założenia twierdzenie Darboux nie
jest prawdziwe.
22 lut 17:30
Wlodek: A czy funkcja x2 jest funkcją nieciągłą na przedziale [0,2]?
22 lut 17:32
PW: Zamorduję.
22 lut 17:52
Prosiak: przedszkole otwierają o siódmej miałeś racje
22 lut 17:53
Wlodek: Przepraszam, ale tego nie rozumiem
22 lut 17:55
Wlodek:

Jeżeli dobrze zrozumiałem wykres funkcji którą opisałeś powyżej
22 lut 18:03
PW: Włodek, Prosiaczek śmieje się, bo wygląda na to, że nie chodziłeś na wykłady ani ćwiczenia
− zadajesz pytania na poziomie przedszkola.
22 lut 18:05
PW: Do wpisu z 18:03. Tak, tylko jeszcze "pełne kółko" na końcu górnego odcinka i "puste kółko" na
początki dolnego.
22 lut 18:06
Wlodek: Chciałem się tylko upewnić, jednak widać że nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi.
W każdym razie dziękuję za naprowadzenie
22 lut 18:11