pigor: ..., oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
o przekątnych ścian długości 10,17,3
√29.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a moja Maja chce mieć to w swojej szufladzie, więc np. tak :
jeśli x,y,z długości krawędzi prostopadłościanu, to (*)
Pc=2(xy+yz+xz)=?
i stosując 3−ykrotnie tw. Pitagorasa mamy np. taki układ równań :
x2+y2=(3√29)2 i y2+z2=172 i x2+z2=102 /−stronami np.(2)−(3) ⇒
⇒ x
2+y
2=9*29 i y
2−x
2=17
2−10
2 /±stronami (1)±(2) i (**)
z2=102−x2 ⇒
⇒ 2y
2= 29*9+7*27 i 2x
2= 29*9−21*9 ⇔ 2y
2=50*9 i 2x
2=8*9 ⇔
⇔ y
2=25*9 i x
2=4*9 ⇒ y=5*3 i x=2*3, stąd i z (**) ⇒ x=6 i y=15 i z
2=4*16 ⇔
⇔
(x,y,z)= (6,15,8) , stąd i z (*):
Pc= 2(6*15+15*8+6*8)= 2(90+21*8)=
= 2(90+168)= 2*258=
516 j
2 − szukane pole powierzchni ...