kombinatoryka
Daansa: Mam ustawić ośmioro dzieci parami, obliczyć na ile sposobów mogę to zrobić.
To jest dobre?
22 lut 16:21
Janek191::
Wydaje mi się,że bez tego 4 !
22 lut 16:23
PW: Dobre, jeżeli "parę" traktujesz jako dwuelementowy zbiór. Jeżeli jednak ważne, czy Jaś stoi z
lewej strony w parze, a Małgosia z prawej, czy odwrotnie − to nie.
22 lut 16:25
Daansa: no, ale każde z nich może stanąć na 4 różnych miejscach, ale nie jestem pewien
22 lut 16:25
Daansa: PW to jakby to było w tamtym przypadku?
22 lut 16:26
Daansa: Mam rozumieć, że wtedy N1*2! * N2*2!* N3*2!*N4*2!*4! tak?
22 lut 16:26
Saris: No to jak jest ustawiona para względem innych par rozpatrzyłeś, PW chodzi o to czy ważna jest
kolejność (x,y) czy bez różnicy. Jeśli jest ważna to jeszcze * 24
22 lut 16:29
Saris: chyba
22 lut 16:29
Daansa: No to tak jak tutaj napisalem tak?

N1*2! * N2*2!* N3*2!*N4*2!*4!
22 lut 16:30
Janek191::
1. C D
2. C D
3. C D
4. C D
| | | | | | | |
Przy takim ustawieniu będzie | * | * | par. |
| | | | |
22 lut 16:32
Daansa: Co? Każdy kto tu wchodzi mówi co innego
22 lut 16:34
PW: Bo to ci trudne jest ...;
Mam jeszcze jedną koncepcję. Ustawiamy dzieci w rządku na wszystkie możliwe sposoby. Potem
polecamy im wziąć się za rączki − niech każdy weźmie za rączkę swojego poprzednika (oprócz
pierwszego dziecka, które poprzednika nie ma). W ten sposób powstają pary.
Mamy pytania:
− czy w ten sposób powstaną wszystkie możliwe pary?
− czy będą powtarzające się ustawienia tych ośmiorga dzieci w pary (mówię o ustawieniu całej
grupy)?
22 lut 16:51
PW: Dla uściślenia: niech każdy weźmie prawą rączką lewą rączkę swojego poprzednika.
22 lut 16:54
Daansa: 1. nie
2.chyba tak
22 lut 16:54
Daansa: Moje przyklady byly zle?
22 lut 16:59
PW: No pomyśl: ustawiamy osiem liczb w rządku (tworzymy permutację), np.
(7,1,6,8,3,5,4,2).
po wykonaniu tej operacji "dwójki w prawo zwrot" opisanej o 16:61 dopiskiem z 16:54 uzyskujemy
następujące ustawienie w pary:
(1,7)
(8,6)
(5,3)
(2,4).
Jeszcze raz odpowiedz sobie na postawione pytania.
22 lut 17:05
Prosiak:
22 lut 17:05
Daansa: Powstana wszystkie mozliwe
nikt sie nie powtarza
22 lut 17:08
PW: Odpowiedź: Ustawień w pary jest tyle ile permutacji zbioru 8−elementowego, czyli 8!.
22 lut 17:15
Prosiak: jeszcze razy 7
22 lut 17:18
PW: Prosiak, nie załamuj mnie, dlaczego? Bo przedszkole czynne od siódmej?
22 lut 17:22
Prosiak: 8*7 to poprawna odpowiedz
22 lut 17:25
Daansa: Kurczaki, a mój sposob z kombinacjami jest zly? Latwiej mi sie go rozumie
22 lut 17:26
Prosiak: nie zauważyłem tej silni i dlatego ..
22 lut 17:28
Saris: explain.
22 lut 17:31
PW: Dansa, policz twoim sposobem z pierwszego wpisu z uwagą, że wynik trzeba pomnożyć przez
24 (dzieci zamieniają się miejscami w parach na tyle sposobów), a zobaczysz jak proste
zagadnienie rozwiązać skomplikowanym sposobem.
22 lut 17:35
Prosiak: na pierwszym miejscu w parze możesz ustawić na 8 sposobów a na drugim na 7 sposobów
22 lut 17:35
Daansa: No to mam 8 dzieciaków i chce ich ustawić w pary no to
22 lut 17:37
Daansa: i razy 4! bo każda z par może stać na 4 różnych miejscach, potem trzech potem dwóch
_
n1 n2 n3 n4
n2 n1 n3 n4
itd
22 lut 17:37
PW:
⬠⬠↑
⬠⬠
⬠⬠
⬠⬠
Maszeruje ustawiona w pary grupa przedszkolaków. Jest do obsadzenia 8 okienek, dzieci jest 8.
Na ile sposobów można to zrobić? Na 8! (ten ostatni wykrzyknik to nie wyraz samozadowolenia,
jeno symbol silni)
22 lut 17:40
Daansa: Aaaa no tak
22 lut 17:41
Daansa: To moim sposobem co ja liczyłem?
22 lut 17:41
Mila:
1) Jeśli mam ustawić ośmioro dzieci w pary i:
♦ nie jest istotna kolejność par
♦ nie jest istotne z której strony stoi Jaś, z której Małgosia to:
2) Jeśli mam ustawić w pary i:
♦ jest istotna kolejność par
♦ nie jest istotne z której strony stoi Jaś, z której Małgosia to
dalsze rozważania patrz
PW
22 lut 17:43
Prosiak: to rozumowanie jest błędne moje poprawne 8*7 to odpowiedz do tego zadania.
22 lut 17:43
Daansa: A jeżeli jest istotne z Jasiem i Małgosią to PW tak?
22 lut 17:44
Mila:
O którym rozumowaniu piszesz (przepraszam) Prosiak?
22 lut 17:45
Saris: Twoje rozwiązanie jest po prawne kiedy 2 dzieci z 8 zdąży się ustawić, a następnie 6 umrze w
niewiadomych okolicznościach (albo zniknie), w każdym razie już się nie ustawi.
22 lut 17:47
Prosiak:
22 lut 17:50
Daansa: A co kiedy jasiu i malgosia musza stac np jas na prawo malgosia na lewo?
22 lut 17:50
Prosiak: Milu nie ładnie tak prosiak lepiej prosiaczku albo świnko
22 lut 17:52
Mila:
Miłej zabawy we własnym gronie Panowie.
22 lut 17:54
Daansa: Dziękuje Ci mila
22 lut 17:55
PW: Daansa, już wszystko jest wyjaśnione. W zadaniu w ogóle nie mówi się o płci dzieci,
pisałem o Jasiu i Małgosi dla ocieplenia, powinienem napisać "dziecko nr k i dziecko nr n".
Czytaj co napisała Mila na temat niejednoznaczności rozumienia treści zadania. Myślę, że
w tym zadaniu możesz Jej wersję 1) pominąć, bo mówi się o "ustawieniu w pary", a nie o
"podziale na pary".
22 lut 18:00
Daansa: PW ja zdaje sobie sprawe co mówi zadanie, po prostu chciałbym się nauczyć też rozwiązywać inne
wersje tego typu zadania
22 lut 18:09
Daansa: dlatego też pytam jak obliczyć gdyby maciuś miał stać po lewej
22 lut 18:09
Daansa: to by było coś takiego?
Każdy mezczyzna moze stanac na 4!*4! miejsc dla kobiet tak?
22 lut 18:10
Daansa:
C D
| |
| |
| |
| |
22 lut 18:11
Bzikula: Myślę, że to jest po prostu 28... z reguły mnożenia: pary (D,CH) lub (CH,D) =4*4 +4*4 = też
256
22 lut 18:15
Daansa: A mój sposób?
4!*4! ?
22 lut 18:16
PW: Tak, gdyby grupa składała się z 4 mężczyzn i 4 kobiet, to z każdym ustawieniem mężczyzn na
pierwszych miejscach w parach (jest ich 4!) istnieje 4! ustawień kobiet na drugich miejscach w
parach. Wszystkich ustawień tej grupy osób w pary (mężczyzna, kobieta) jest więc 4!·4!.
22 lut 18:18
Daansa: Dziękuje Ci i Mili serdecznie
22 lut 18:21
Bzikula: Daansa, chyba myślisz o permutacji, tu jest wariacja z powtórzeniami, gdzie n − para dzieciaków
różnej płci, a k − liczba wszystkich dzieciaków, czyli W=nk. Przynajmniej nic nie piszą, że
zieciaki w parach nie mogą się powtarzać...
22 lut 18:26
Mila:
Tak, powinnam to inaczej zapisać ( komentarz) , aby było prawdą .
Myślałam o podziale 8 osób na pary. Natomiast Dansa ustawia dzieci.
Dziękuję PW za sprostowanie.
22 lut 18:27
PW: Bzikula, po pierwsze nie bredzić. Ani o 18:15, ani o 18:26 nie piszesz na temat − to jest
jakies strzelanie: po prostu 28, wariacja z powtórzeniami, ..., a może podzielić, ... a może
pomnożyć ...
22 lut 18:30
PW: Ależ
Milu, Twoja analiza tego typu zadań była dobra, jak tylko chciałem mu oszczędzić
myślenia nad jeszcze jedną wersją
22 lut 18:33