Przez przekątna podstawy sześcianu
emma_: Przez przekątna podstawy sześcianu mającego krawędź o długości a poprowadzono płaszczyznę,
która tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz pole otrzymanego przekroju sześcianu
tą płaszczyzną.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!
22 lut 15:48
Janek191::

d = a
√2
α = 45
o
więc
x = 0,5 d = 0,5 a
√2
oraz h =
√2 x =
√2* 0,5 a
√2 = a
Pole przekroju
P
Δ = 0,5 d*h = 0,5 *a
√2*a = 0,5
√2 a
2
================================
22 lut 16:12
===:
22 lut 16:14
emma_: Dziekuje ^^
22 lut 16:20