funkcja kwadratowa
Hanka02: Dla jakich wartosci parametru m pierwiastkami rownania x
2−2mx−m
2−2m+4=0 sa dwie rozne liczby
ujemne x
1 i x
2 spelniajace warunek |x
1−x
2|=4
√2 ?
narazie robilam tak
Δ>0
|x
1−x
2|=4
√2
x
1*x
2>0
x
1+x
2<0
Δ=4m
2−4*(−m
2−2m+4)=8m
2+8m−16>0
Δ=64+4*16*8=576
√Δ=24
m
1=−2
m
2=1
m∊(−
∞,−2)∪(1,+
∞)
i nwm jak rozpisac ten drugi warunek...

prosze o pomoc
22 lut 15:06
Godzio:
|x1 − x2| = 4√2 /2
x12 − 2x1x2 + x22 = 32
(x1 + x2) − 4x1x2 = 32
22 lut 15:09
Hanka02: czemu jak wziales do kwadratu to wartosc bezwzgledna sie skasowala?
22 lut 15:16
Hanka02: po wzieciu do kwadratu nie powinno to byc pod pierwiastkiem?
22 lut 15:18
5-latek: Dlatego ze |x|2=x2
22 lut 15:20
Hanka02: o boze no tak dzieki
22 lut 15:21
pigor: ..., jak nie pamiętasz wzoru na x
1−x
2 , to np tak :
|x1−x2|= 4√2 /
2 ⇔ (x
1−x
2)
2= 16*2 ⇔ x
1+2x
1x
2+x
22−4x
1x
2=32 ⇔
⇔
(x1+x2)2−4x1x2= 32 i dalej jasne ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do wzoru np.tak:
x
1−x
2=
12a(−b+
√Δ−(−b−
√Δ))= ±
1a√Δ ⇒
|x1−x2|= 1a√Δ.
22 lut 15:23
Hanka02: a jakbym miala korzystac ze wzoru to co podstawiam pod delte?
o to 8m2+8m−16 ?
bo jesli tak to tego sie chyba nie da wyciagnac spod pierwiastka...
22 lut 15:27
pigor: ..., podnieś obie strony do kwadratu ...
22 lut 15:34
Hanka02: cos mi nie wyszedl ten przyklad

wynik mi sie nie zgadza
w tym drugim warunku robilam tak jak mi pokazywaliscie
√Δ/a=4
√2 a=1
Δ=32
4m
2−4*(−m
2−2m+4)=32
m
2+m−6=0
Δ=25
m
1=−3
m
2=2
m∊{−3,2}
x
1x
2>0
−m
2−2m+4>0
m
2+2m−4<0
Δ=20
√Δ=2
√5
m
1=
√5−1
m
2=−
√5−1
m∊(−1−
√5,
√5−1)
x
1+x
2<0
2m<0
m<0
a po polaczeniu warunkow mam
nic mi sie nie zgadza wychodzi mi m∊{−3}
co nie jest prawda bo jak sprawdzalam rozne mozliwosci (nie mam do tego odp jakby co) to
wychodzi mi m∊(−
∞,−3>
i nwm gdzie zrobilam blad
pomozecie
22 lut 17:14
Hanka02:
22 lut 17:19
Hanka02: dobra juz nic anulowuje pytanie

juz wiem jak zrobic
22 lut 17:32