Parametr
kaa: Rówananie x2 − 11x + 4 = 0 ma dwa rozwiązania x1 x2. Liczba x12 + x1x2 + x22 jest
liczbą naturalną. Znajdź liczbe.
Nie jestem pewna ale tu chodzi o rozwiniecie wzoru vieta ale to nie jest tak :
x12 + x1x2 + x22 = (x1 + x2)2 − x1x2 + x1x2
dobrze mysle ?
22 lut 14:20
J:
bez ostaniego iloczynu: x1x2
22 lut 14:23
ICSP: Pomysł dobry, obliczenia gorsze.
22 lut 14:24
kaa: czyli po prostu (x
1 + x
2)
2
i
| | −b | | 11 | |
( |
| )2=( |
| )2 = 121 |
| | a | | 1 | |
tak ?
22 lut 14:43
J:
nie
= (x1 + x2)2 − x1*x2
22 lut 14:46
kaa: ok juz wiem gdzie zrobiłam bład

dziekuje
22 lut 14:51