qwwww
qaz: Rozwiąż równanie 53|x−50| = 47|x+10|
22 lut 14:05
J:
| | x+10 | | 53 | | x+10 | | 53 | |
⇔ |
| = |
| lub |
| = − |
| |
| | x−50 | | 47 | | x−50 | | 47 | |
22 lut 14:08
qaz: a można to w przedziałach rozwiązywać?
(−∞,−10) , <−10,50) , <50,+∞) ?
22 lut 14:15
J:
można, ale tak jest prościej
22 lut 14:16
qaz: metodę zapamiętam, dzięki
22 lut 14:17
pigor: .., lub np. tak : :
53 |x−50| = 47 |x+10| ⇔ 53(x−50)= − 47(x+10) v 53(x−50)= 47(x+10) ⇔
⇔ 100x = 53*50 − 47*10 /:10 v 6x = 47*10 + 53*50 /:2 ⇔
⇔ 10x= 53*5 − 47*1 v 3x= 47*5+ 53*25 ⇔
x=21,8 v
x=520. ...
22 lut 14:38