ciąg eometryczny
Matematyk:): Dany jest dziesięciowyrazowy ciąg geometryczny (an) o ilorazie q. suma jego wyrazów o numerach
nieparzystych wynosi 341, a suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 682. wyznacz iloraz
i pierwszy wyraz tego ciągu.
22 lut 14:00
ICSP: a
1 + a
3 + a
5 + a
7 + a
9 = 341
a
2 + a
4 + a
6 + a
8 + a
10 = 682
a
1 + a
3 + a
5 + a
7 + a
9 + = 341
q(a
1 + a
3 + a
5 + a
7 + a
9) = 682
341q = 682
q = 2
a
1(1 + q
2 + q
4 + q
6 + q
8) = 341
a
1(1 + 2
2 + 2
4 + 2
6 + 2
8) = 341
| | 1 − 45 | |
a1 * 1 * |
| = 341 |
| | 1 − 4 | |
a
1(4
5 − 1) = 341 *3
a
1 * 1023 = 1023
a
1 = 1
22 lut 14:09
Matematyk:): dzięki
22 lut 14:10