Dziedzina wyrażenia wymiernego
Phoebe Campbell: Czy każde zadanie na wyrażeniu wymiernym wymaga podania dziedziny?
Mam zadania typu "sprowadź do najprostszej postaci" w którym nie wyliczam x−ów..
22 lut 13:53
J:
| | x2−1 | |
tak.. niech f(x) = |
| D = R/{1} pomimo, że f(x) = x + 1 |
| | x − 1 | |
22 lut 13:57
Phoebe Campbell: Ok. Dziękuje.
22 lut 13:59
Phoebe Campbell: A czy w tym przypadku można wyznaczyć dziedzinę?
22 lut 14:02
J:
tak ... a ≠ b
22 lut 14:04
Phoebe Campbell: Trzeba to jakoś zapisać w postaci D:R\...?
22 lut 14:05
Kacper:
Nie.
22 lut 14:07
Phoebe Campbell: Dzięki
22 lut 14:07
5-latek: Tzn tak . Przewaznie sa podawane takie wyrazenia gdzie sie dziedzine wyznaczy .
jednak sa tez takie gdzie dziedziny nie wyznaczysz
| | W(x) | |
Kazdy wielomian W(x) jest wyrazeniem wymiernym jesli zapiszsemy go w postaci |
| (por. |
| | 1 | |
Jan Lesniak −Funkcje jednej zmiennej ) i np sprobuj wyznaczyc dziedzine takiego wyrazenia
22 lut 15:08