Ciągi monotoniczne
Michał: Dane są ciągi an = n−1n i bn = 4n−1n. Zbadaj monotoniczność ciągów:
a) (an) i (bn),
b) (an + bn), (an − bn), (an * bn) i (an/bn)
22 lut 13:23
5-latek: Mozna tak
| | an+1 | |
albo badac an+1−an lub |
| dalej Ty |
| | an | |
22 lut 13:26
Michał: Nie wiem jak to zadanie rozwiązać.. Mogę prosić, żebyś wytłumaczył jak rozwiązać te zadanie?
Nie muszą być akurat te przykłady, ale żebym pojął metodę rozwiązania tego typu zadań.
22 lut 13:33
5-latek: | | (n+1)−1 | | n | |
an+1= |
| = |
| (czyli w miejsce n wstawiamy (n+1) |
| | n+1 | | n+1 | |
| | n | | n−1 | |
teraz an+1−an= |
| − |
| = sprowadz to do wspolnego mianownika i wyciagaj wnioski |
| | n+1 | | n | |
widzac ze n nalezy do N
+
22 lut 13:40