Trzy koła o jednakowym promieniu r są parami styczne zewnętrznie. Oblicz pro
Anka: Trzy koła o jednakowym promieniu r są parami styczne zewnętrznie. Oblicz promień koła, do
którego te trzy koła są styczne: a) wewnętrznie, b) zewnętrznie.
Dzięki
22 lut 13:03
dero2005:

dane: r
a = 2r
22 lut 13:23
Anka: Czy może mi ktoś to jaśniej napisać, rozwiązać do końca i wytłumaczyć, bo nic z tego nie kumam
a jutro muszę oddać rozwiązanie.
Dzięki
24 lut 20:25
dero2005:
| | 2 | | 2 | | a√3 | | 2 | | 2r√3 | |
rz = |
| h + r = |
| * |
| + r = |
| * |
| + r = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 4 | | 6r | | r | |
= |
| r√3 + |
| = |
| (4√3 + 6) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 2 | | r | |
rw = |
| h − r = |
| (4√3 − 6) |
| | 3 | | 6 | |
25 lut 19:51