bazy
Saris: Wiedzac, ze wektory u, v,w stanowia baze przestrzeni liniowej V (nad ciałem R), zbadaj, który z
ponizszych układów takze stanowi jej baze:
a) B1 = (u−2v+w, 3u+w, u+4v−w),
b) B2 = (u, 2u+v, 3u−v+4w).
Wyznacz współrzedne wektora a = 2u − 3v + 8w wzgledem tej bazy.
B={u,v,w} |B|=3 ⇒ dim V=3
B⊂V , |B2|=dimV=|B1|
Wystarczy pokazać liniową niezależność tych wektoró z B1, B2?
Potem tylko podstawić do kombinacji liniowej?
22 lut 13:01
Saris: W przestrzeni wielomianów R[x]2 dana jest baza B1 = (1, x, x2). Wykaz, ze układ B2 = (1, x−2,
(x−2)2) stanowi baze R[x]2. Podaj współrzedne wielomianu P(x) = 2x2 + 3 wzgledem obu baz.
Czy zbiór A = {p ∊ R[x]2 : p(1) = p'(0)} stanowi podprzestrzen tej przestrzeni? Jezeli tak,
wyznacz jej baze i wymiar.
A jest podprzestrzenią R[x]2, ale jak wyznaczyć bazę takiej podprzestrzeni?
22 lut 13:24
Saris: B={(x2−1), 1}
|B|=2 ⇒ dim A=2
czy to jest dobrze?
22 lut 13:30
Saris: Dany jest endomorfizm f: R[x]3→R[x]3 taki, że
(f(w))(x)=(x−1)w''(x)+w'(x)+(3x
2−2x−1)w'(0)
dla każdego wielomianu w∊R[x]3 oraz x∊R. Wyznacz obraz i jądro endomorfizmu f oraz ich bazy i
wymiary.
−−−
No to najpierw wypadałoby by ogarnąć, jak ten endomorfizm w ogóle wygląda.
w(x)=ax
3+bx
2+cx+d
w'(x)=3ax
2+2bx+c
w'(0)=c
w''(x)=6ax+2b
(f(w))(x)=(x−1)(6ax+2b)+3ax
2+2bx+c+(3x
2−2x−1)c= (9a+3c)x
2+(4b−6a−2c)x−2b
Kerf:
(f(w))(x)=0
(9a+3c)x
2+(4b−6a−2c)x−2b=0
9a+3c=0
4b−6a−2c=0 ⇔ b=0, a=t, c=−3t t∊R
−2b=0
Nie wiem czy to dobrze robię. Poratuj ktoś
22 lut 17:17
Gray: Dobrze.
22 lut 19:47
Saris: czyli
Kerf={(t,0,−3t)∊R3} ⇒BKerf={(1,0−3} ⇒ dim Kerf=1
dim R[x]3 − dim Kerf = 3−1 = 2 = dim Imf
Imf=lin{(9a+3c)x2+(4b−6a−2c)x−2b}=lin{(9,0,3),(−6,4,−2),(0,−2.0)}=lin{(9,0,3),(−6,4,−2)}
dobrze?
22 lut 20:26
Gray: Kerf to podprzestrzeń przestrzeni wielomianów, a nie R3.
kerf ={x→tx3−3tx+d, t,d∊R} ⇒ dimkerf=2
22 lut 21:26
Gray: Bazą jądra są dwa wielomiany: v1(x)=x3−3x, v2(x)=1.
22 lut 21:28
Saris: ale to przecież odwzorowanie ma się zerować. W odwzorowaniu d nawet nie ma.
22 lut 21:57
Saris: masz rację zle zapamietalem definicje.
tylko w takim razie dim Imf=1
czyli jest reprezentowany przez 1 wielomian? jak go wyznaczyć?
22 lut 22:28
Saris: stop dim R[X]3 wcale nie musi być 3.
czyli ok to będą dwa wektory bo tak wychodzi.
Imf=lin{(9,0,3),(−6,4,−2)} i te wektory stanowią bazę Imf, wymiar 2.
Dobrze?
22 lut 22:33
Saris: niech ktoś sprawdzi tylko obraz

Ładnie proszę
23 lut 00:01
Saris: .
23 lut 00:29
Qulka: mój umysł się buntuje przed analizą tego zadania

może za parę tygodni jak przywyknę znów do
tych robaczków
23 lut 00:33
Saris: Hehe za parę tygodni to algebra będzie wspomnieniem

.
23 lut 00:37
Qulka: i znów zapomnę jak to się robi
23 lut 00:38
Saris: czemu zapomniesz?
23 lut 00:44
Qulka: bo jak się nie używa to się natychmiast zapomina

zwłaszcza, że tak sporadycznie się widzi
23 lut 00:47
Saris: no to jest ten problem

.
23 lut 00:51
Qulka: ale jak algebra będzie wspomnieniem to może będziesz miał coś milszego
23 lut 00:59
Gray: Niestety ma duży deficyt czasowy, dlatego bywam tu ostatnio rzadziej.
Źle zrobiłeś.
Mamy tak: dimkerf=2, zatem dimImf=2, bo dim R3[x]=4.
Aby wyznaczyć bazę obrazu możemy zrobić tak:
bazą jądra są: v1(x)=x3−3x, v2(x)=1.
Dopełniamy te wektory do bazy R3[x], np. v3(x)=x, v4(x)=x2.
Jest jasne, że wektory v1,v2,v3,v4 są bazą R3[x]; wiemy również, że v1 i v2 są bazą
jądra. Można dość łatwo pokazać (ogólnie znany fakt), że wektor f(v3) i f(v4) są bazą
obrazu.
Mamy więc
f(v3)=f(x)=1+3x2−2x−1=3x2−2x
f(v4)=f(x2)=2(x−1)+2x=4x−2
Czerwone to baza obrazu.
Koniec.
23 lut 12:15