Oblicz granicę ciągu
adrian: | | 3n | |
oblicz granicę ciągu an= |
| |
| | √n4−n3+2n−n2 | |
22 lut 12:56
Dawid: mnożenie przez sprzężenie
22 lut 12:57
22 lut 13:03
Dawid: W liczniku zrób porządek i zostanie 2n−n3 potem pewne trzeba wyciągnąć najwyższą potęgę w
mianowniku. W liczniku najwyższą potęgę wyciągnij pod pierwiastkiem i wyłącz przed pierwiastek
22 lut 13:09
22 lut 13:26
Dawid: tak a czemu w mianowniku nie odjąłeś n4 ? i byś miał 2n−n3
22 lut 13:28
adrian: skąd to 2n−n3 ? Jeżeli ma być tak jak ja zrobiłem na zdjęciu to w liczniku wychodzi 5n3
Co do mianownika to nie rozumiem, przecież tam jest mnożenie z nawiasem
22 lut 13:35
Dawid: | 3n3√...+3n3 | | n3(3√...+3) | |
| = |
| coś takiego jeżeli |
| | | |
się
nie pomyliłem
22 lut 13:35
Dawid: n4−n3+2n−n4=−n3+2n
22 lut 13:37
adrian: pogubiłem się kompletnie
22 lut 13:44
22 lut 13:46
22 lut 13:48
22 lut 13:52
adrian: Nie działa kurcze
22 lut 13:54
22 lut 13:54
22 lut 13:55
adrian: Mistrzostwo, dzięki wielkie
22 lut 13:59
Dawid: Proszę
22 lut 14:01