pomocy
kleocat: udowodnij, ze jesli A i B sa takimi zdarzeniami, ze P(A)=2/3 i P(B)=3/5 , to P(A|B)≥4/9.
22 lut 12:53
kleocat: Pomoze ktos ?
22 lut 13:51
pigor: ..., z własności prawdopodobieństwa jako funkcji ... :
P(AUB) ≤1 ⇔ P(A)+P(B)+P(A∩B) ≤1 ⇒ P(A∩B) ≤P(A)+P(B)−1 ⇔
⇔ P(A∩B) ≤
23+
35−1=
1015+
915−1 ⇒
| | P(A∩B) | | 415 | |
⇒ P(A∩B) ≤ 415/: P(B) ⇒ |
| = P(A/B} ≤ |
| ⇒ |
| | P(B) | | 35 | |
⇒ P(A/B} ≤
415 *
53 ⇔
P(A/B} ≤ 49 . ...c.n.u. . ...
22 lut 14:13
pigor: .., kurde. źle

; przepraszam ; nie zmieniłem zwrotu
nierówności
tu P(A)+P(B)+P(A∩B) ≤1 ⇒ P(A∩B)
≥ P(A)+P(B)−1 ⇔
dalej do końca proszę zmieniać zwrot i będzie o.k. ...
22 lut 14:18
pigor: .., kurde. jeszcze raz nie zmieniłem zwrotu nierówności
bo miałem zły znak tu P(A)+P(B)
+ P(A∩B) ≤1, oczywiście mial być minus
czyli P(A)+P(B)
− P(A∩B) ≤1 ⇒ P(A∩B) ≥ P(A)+P(B)−1 ⇔ dalej do końca
proszę zmieniać zwrot i będzie o.k. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czas znikać z forum
22 lut 14:47
kleocat: Dziekuje ci bardzo pigor
24 lut 15:17
pigor: 
; proszę bardzo i ja też dziękuję, bo tu
rzadko jest mi dane słyszeć to piękne słowo. ..
24 lut 16:23