Oblicz całkę
Alicja: ∫2x2arctgx dx
22 lut 12:41
Dawid: 2∫x2arctgxdx= przez części
u=arctgx v'=x2
22 lut 12:43
ICSP: Przez części
22 lut 12:43
J:
przez części: v = arctgx u = x
2
22 lut 12:46
Alicja: A byłby ktoś tak miły i rozpisał mi całość, bo miałam przerwę i coś nie ogarniam..
22 lut 13:40
J:
| | 1 | | 1 | | x3 | |
= |
| arctgx − |
| ∫ |
| dx ... w ostatniej całce podziel licznik przez |
| | 3 | | 3 | | x2+1 | |
mianownik
22 lut 13:45
J:
| | x3 | | x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫xdx − ∫ |
| dx = |
| x2 − |
| lnIx2+1I + C |
| | x2+1 | | x2+1 | | 2 | | 2 | |
22 lut 13:51
Alicja: Dzięki
22 lut 13:52
Dawid: Proszę
22 lut 13:59