trygonometria, równość
Maciej: Jeden z przykładów w zadaniu dotyczącym wykazania równości
jako że
cos 2x = cos
2−sin
2
i
sin 2x = 2sinxcosx
| | cos 2x | |
dalej zapisałem to jako |
| |
| | | |
czy taki zapis jest poprawny? jeśli tak ( lub nie) to co dalej można z tym zrobić? przykład nie
posiada prawej strony równości, jak dotychczas w tym zadaniu i trochę mnie to zbija z tropu. z
góry dziękuje
22 lut 12:30
Dawid: Co to za równość gdzie nie ma równości ?
22 lut 12:40
Maciej: no własnie też mnie to zastanawia, może da się go poprostu jakoś przekształcić do prostej
postaci?
jeszcze taki przykład mnie męczy:
sin2x−tgx = cos2xtgx
22 lut 19:42
Eta:
| | cos2x−sin2x | |
1/ |
| = ctgx−tgx |
| | sinx*cosx | |
22 lut 19:46
Maciek: dzięki eta, ale możesz mi napisać jak do tego doszło ?
22 lut 19:48
Eta:
| cos2x | | sin2x | |
| − |
| = .......... |
| sinx*cosx | | sinx*cosx | |
22 lut 19:50
Maciek: Dobra, nie musisz czaję
22 lut 19:51
Maciek: za późnio napisałem ^^ Dzięki wielkie
22 lut 19:51