dalej
dixi: jak mam 2+√5 to mogę to rozłożyć i zapisać za pomocą pierwiastków:
√4+√5=√9 =3
22 lut 12:27
ICSP: nie
22 lut 12:29
teusz: Pytasz czy stwierdzasz?
22 lut 12:29
dixi: pytam
22 lut 12:31
mateusz : Nie można tak.
22 lut 12:35
5-latek: A coz to za dodawanie pierwiastkow
√4=2
√5=2,236 czyli ponad 2 wiec
√4+
√5>4 a czy to sie rowna 3 ? Nie mozna tak
dodawac
22 lut 12:39
dixi: to w takim razie jak mam zaznaczyć na osi 2+√5?
22 lut 12:41
5-latek: To jest liczba niewynierna postaci a+
√b gdzie b nalezy do liczb N wobec tego nie
znajdziesz dokladnej wartosci tej liczby tylko przyblizona popatrz na moj poprzedni post
| | 1 | |
2+√5 ≈2+2,236≈4,24 (tak bez straty dla rysunku bedzie to 4 |
| a to juz potrafisz |
| | 4 | |
22 lut 12:48