Oblicz granicę ciągu
Ekios: | | n3−2n2+1 | |
oblicz granicę ciągu an= ( |
| )2n+1 |
| | n3−n2−2 | |
22 lut 12:17
Ekios: Całość jest do potęgi 2n+1 jakby coś
22 lut 12:17
Dawid: | | a | |
Skorzystaj z wzoru (1+ |
| )□=e□ |
| | □ | |
22 lut 12:19
Ekios: wyszlo mi e2−2n2 czy tak powinno wyjsc?
22 lut 12:30
Dawid: Granica to jakaś liczba ...
22 lut 12:33
Ekios: wiem, z powyższego wychodzi nieskończoność, chcę się tylko upewnić czy dobrze wszystko zrobiłem
22 lut 12:34
Dawid: | | n3−n2−2−n2+3 | | −n2+3 | |
( |
| )2n+1=(1+ |
| )2n+1= |
| | n3−n2−2 | | n3−n2−2 | |
22 lut 12:38
Ekios: dziękuję, czyli wyszło e−2
22 lut 12:46
Dawid: tak
22 lut 12:49