funkcja kwadratowa
Hanka02: Dla jakich wartosci parametru m trojmian kwadratowy y=(m+1)x2+2x−4m+1 ma przynajmniej jeden
pierwiastek dodatni?
22 lut 11:59
J:
Warunek: Δ ≥ 0
22 lut 12:01
Hanka02: i to wszystko? czy sa jakies jeszcze warunki?
22 lut 12:02
J:
dla m = − 1 jest jeden pierwiastek, ale ujemny
22 lut 12:02
Hanka02: czyli ze a≠0
oraz Δ≥0
a czy mam jeszcze zrobic jakis warunek ze wzorow viete'a
bo wydaje mi sie ze tak ale nie wiem jaki
22 lut 12:05
J:
nie doczytałem treści

Warunki: Δ ≥ 0 i x
w > 0
22 lut 12:09
Hanka02: czyli nie musze uzywac wzorow viete'a i tego a≠0
tylko to wystarczy?
22 lut 12:10
J:
nie musisz... natomiast pokaż,że dla m = −1 jest jeden pierwiastek, ale ujemny
22 lut 12:13
Hanka02: tzn jak mam m=−1 to wychodzi mi y=2x+5
to jak z tego wychodzi pierwiastek ujemny?
22 lut 12:14
Hanka02: dobra juz wiem skad
22 lut 12:15
Hanka02: a czemu xw ma byc wieksze od zera?
jesli bd miala 2 pierwiastki jeden ujemny a drugi dodatni to chyba sie to nie sprawdzi do konca
czy zle mysle?
22 lut 12:17
5-latek: A gdzie masz tu a ?
22 lut 12:20
Hanka02: no m+1 to jest a
22 lut 12:21
J:
żle myślisz ... , jeśli xw > 0 to przynajmniej jeden pierwiastek musi być dodatni ,zrób
rysunek i zobaczysz
22 lut 12:22
5-latek: Byloby a gdyby napisali (a+1)x2 +2x−4a+1 a Ty masz m wiec jesli juz to m+1 ≠0 (zwracaj na
takie szzcegoly uwage OK?
22 lut 12:24
Kacper:
Warunek x
w>0 nie załatwia sprawy
22 lut 12:26
J:
dlaczego ?
22 lut 12:27
Hanka02: no tak o to mi chodzilo a≠0⇔m+1≠0⇔m≠−1
22 lut 12:27
Hanka02: dlaczego nie?
22 lut 12:29
J:
racja

może być : x
w < 0 , ale wtedy: f(0) musi być < 0
22 lut 12:30
Hanka02: ja juz sie pogubilam
jakie w koncu maja byc te warunki oprocz a≠0 oraz Δ≥0?
22 lut 12:32
Hanka02: a jakbym zrobila taki warunek?
(x1*x2>0 i x1+x2>0) lub x1*x2<0
22 lut 12:35
Hanka02: to by to zalatwilo sprawe?
22 lut 12:35
Kacper:
Tak, to będzie ok
22 lut 12:41
Hanka02: i jeszcze moze glupie pytanie ale co mam zrobic jak mi wychodzi
22 lut 12:44
Hanka02:
22 lut 12:59
Kacper:
| 4m+1 | |
| >0, m+1≠0 ⇒ (4m+1)(m+1)>0 itd. |
| m+1 | |
22 lut 13:07
Hanka02: okej
22 lut 13:12
pigor: ..., a więc ogólnie masz alternatywę 4−ech warunków,
w tym 3−y pierwsze na 1 pierwiastek dodatni
(a=0 i x
o >0)
v (a≠0 i Δ=0 i x
w>0)
v (a≠0 i Δ>0 i x
1x
2 < 0)
v
v (a≠0 i Δ>0 i x
1+x
2>0 i x
1x
2>0) , a możesz podać odp.,

.
22 lut 13:40
Hanka02: tzn ja zrobilam to tak
(x
1*x
2>0 i x
1+x
2>0) lub x
1*x
2<0
a≠0
Δ≥0
nie nie mam odpowiedzi
wynik mi wyszedl
22 lut 14:30