wykaż
feint: Wykaż, ze niezaleznie od wartosci k, równanie: x3 − (k+1)x2 + (k−3)x + 3 ma zawsze trzy
pierwiastki, z ktorych przynajmniej jeden ma wartość 1.
22 lut 11:51
Kacper:
Jakie równanie?
22 lut 12:51
feint: x3 − (k+1)x2 + (k−3)x + 3 = 0
fuck xd
22 lut 15:33
feint: x3 − (k+1)x2 + (k−3)x + 3 = 0
oesu.
22 lut 15:35
Mila:
1)
W(x)=x3 − (k+1)x2 + (k−3)x + 3
W(1)=1−(k+1)+k−3+3=0 ⇔ niezależnie od wyboru k liczba 1 spełnia równanie:
x3 − (k+1)x2 + (k−3)x + 3 =0⇔
W(x) dzieli się przez (x−1)
2) podziel W(x) przez (x−1)
22 lut 16:16
pigor: ... , w(1)=0, no to dalej np. tak :
x3−(k+1)x2+(k−3)x+3=0 ⇔ x
3−x
2−kx
2+kx−3x+3=0 ⇔
⇔ x
2(x−1)−kx(x−1)−3(x−1)=0 ⇔ (x−1)(
x2−kx−3)=0 i
Δk=k
2+12 >0 ∀k∊R
przy czym istnieje x=1− dwukrotny, gdy 1−k−3=0 ⇔
k= −2 c.n.w.. ...
22 lut 16:41