prawdopodobieństwo warunkowe
monika: rzucamy dwa razy symetryczna sześcienną kostka do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
suma oczek jest większa bądź równa 7, jeśli wiadomo, że za pierwszym razem wypadło 5 oczek.
22 lut 11:22
irena_1:
Interesują nas pary:
(5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6)
Wybieramy z nich 5 par bez pary (5, 1)
22 lut 11:24
monika: nie rozumiem, czy nie powinno być P(A)=5/36 ?
Robimy tu prawdopodobieństwo warunkowe,wiec zwracamy uwage na P(B) i P(AUB), i wlasnie nie wiem
jak to zrobic...
22 lut 11:26
monika: | | 5 | |
tzn P(AUB) powinno być |
| |
| | 36 | |
22 lut 11:27
22 lut 11:29
monika: a P(B) i P(AUB) ?
22 lut 11:29
monika: tfu, nie P(AUB) tylko P(AnB)
22 lut 11:36
J:
| | 5 | |
sorry... poprawna odpowiedź to : |
|
|
| | 6 | |
| | 5 | | 6 | | P(A∩B) | | 5 | |
P(A∩B) = |
| , P(B} = |
| P(A/B) = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | P(B) | | 6 | |
22 lut 11:56