Kąt obrotu - zadania
Code::Blak: Zad.1
Oblicz sumę miar wszystkich kątów z przedziału <0◯,500◯> , których ramię końcowe jest zawarte w
wykresie funkcji f.
a) f(x) = −x
b) f(x) = √3x
Zad.2
Czy wartość podanego wyrażenia jest liczbą całkowitą?
cos30+ cos60 + cos90 + ... + cos870 + cos900
Zad.3
Podaj współrzędne punktu P' , który otrzymamy w wyniku obrotu punktu P(−2,2√3 ) wokół
początku układu współrzędnych o kąt.
a) 780◯
b) −165 ◯
22 lut 11:16
Code::Blak: Proszę o pomoc.
22 lut 14:56
J:
a) tgα = − 1 i szukasz kąty w podanym przedziale
b) tgα = √3 i analogicznie
22 lut 14:58
Godzio:
Zad. 2
Suma cosinusów dla kątów od 30 do 360 co 30 będzie równa 0 (wynika to z parzystości cosinusa).
Stąd:
cos30 + ... + cos900 =
=
cos30 + ... + cos360 +
cos390 + ... + cos720 + cos750 + ... + cos900 =
=
0 +
0 + cos750 + ... + cos900 = cos30 + ... + cos180 = (*)
cos90 = 0
| | √3 | |
cos(150) = cos(180 − 30) = − cos30 = − |
| |
| | 2 | |
cos(180) = −1
(*) = −1
Stąd jest to liczba całkowita.
22 lut 15:08