Rozwiąż układ równań
Gella: Pomoże ktoś z tym równaniem ? Nie mam pojęcia jak je zrobić.
(x+y) (x+y+z)=72
(y+z) (x+y+z)=120
(z+x)(x+y+z)=96
całość jest połączona klamerką
22 lut 11:12
ICSP: Dodaj stronami.
22 lut 11:14
Gella: Nie rozumiem, jak mam dodać ? Możesz wyjaśnić ?
22 lut 11:19
ICSP: Metodę przeciwnych współczynników znasz ?
22 lut 11:21
Gella: Tak
22 lut 11:26
ICSP: więc mają taki ukłąd równań :
2x + y = 5
2x − y = 3
Dodajesz go stronami otrzymując :
2x + 2x + y − y = 8
4x = 8
x = 2
itd.
To samo masz z tym układem.
22 lut 11:29
Gella: Dzięki za pomoc
22 lut 11:39